NK dammen in Wageningen 3 t/m 12 januari

NK dammen in Wageningen met vier wereldtoppers

Wageningen – Het Nederlands damkampioenschap, dat van 3 t/m 12 januari in Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg in Wageningen wordt verspeeld, telt nog vier favorieten, allen van uitzonderlijke kwaliteit..Het waren er eerst zes maar na het afhaken van wereldkampioen Roel Boomstra (gestopt als professioneel dammer) en Jitse Slump (studie) zijn er nog drie wereldtoppers van TeamNL overgebleven plus hun trainer, ook nog steeds een wereldtopper. Het zijn de twintigers Jan Groenendijk (titelverdediger annex Europees kampioen), Wouter Sipma, Martijn van IJzendoorn plus de oude vos Alexander Baljakin (61), technisch en tactisch nog steeds ijzersterk, die zich al acht keer de titel heeft toegeëigend. ‘De Bal’, vorig jaar na barrage tweede, komt niet meer in persoonlijke wedstrijden uit maar gaat nog wel op het NK de confrontatie met zijn pupillen aan.

Ook de wisselvallige Ron Heusdens en de altijd moeilijk te kloppen Hein Meijer bezitten de internationale grootmeestertitel. In totaal zijn zelfs zeven grootmeesters van de partij, alleen geldt voor Ben Provoost deze titel slechts op nationaal niveau. Verder de voor iedereen gevaarlijke Friese Jan van Dijk, de zeer ervaren Anton van Berkel, nestor Waldo Aliar en  invaller Rick Hakvoort.

En hoe zullen de drie debuterende tieners zich houden? Emre Hageman (17) en Machiel Weistra (19) plaatsten zich overtuigend via de halve finale. En drievoudig jeugdwereldkampioen Simon Harmsma (17) lijkt, ook gezien zijn resultaten in de clubcompetitie, de voordracht van de Topsport-com-missie al op voorhand te zullen rechtvaardigen.

De Schiedamse landskampioen Van Stigt Thans is op dit NK met vijf spelers vertegenwoordigd; de Wageningse topclub WSDV met drie.

Tijdens de dubbele rondes van zaterdag 7 en dinsdag 10 januari zal de levende legende oud-wereldkampioen Ton Sijbrands (73), samen met Ester van Muijen, de partijen op het demonstratiebord van commentaar voorzien. Verder wordt er via een live-stream aan het eind van iedere ronde nabeschouwd met analyses en interviews met spelers. Oud-hoofdcoach Rob Clerc doet dat de eerste en laatste dag.

Het NK wordt 3 januari geopend door KNDB-voorzitter Frans de Jonge, samen met Henk Kuiper, voorzitter van de Sportraad Wageningen. Burgemeester Floor Vermeulen zal op de slotdag voor aanvang van de dertiende ronde de spelers toespreken en een eerste zet doen.

Zie ook de website: nk2022.kndb.nl

Interessant? Deel dit bericht!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Sportraad Wageningen

Belangenbehartiger van de Wageningse sport

info@sportraadwageningen.nl

Nieuws

Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuws over de Sportraad en de ontwikkelingen in Wageningse sport.