Veilig sportklimaat

Het hebben van een veilig sportklimaat is een veelbesproken thema de afgelopen periode. Wat wordt er bedoeld met een veilig sportklimaat? Dit omvat een geheel van afspraken, richtlijnen en waarden die er samen voor zorgen dat leden van de sportclub zich binnen de club op hun gemak voelen en hun mentale en fysieke gezondheid niet in het gedrang komt.

Wisten jullie dat….. (kleine) sportverenigingen geheel kosteloos kunnen aansluiten bij de vertrouwenscontactpersonen, beschikbaar gesteld door de gemeente Wageningen?

Bij wie kun je terecht? Dit kan bij Machteld Speets en Machteld Vos de Wael, de 2 vertrouwenscontactpersonen t.b.v. de Wageningse (sport)verenigingen, culturele organisaties en stichtingen die hierin zelf niet kunnen voorzien. Zij zijn verbonden met het Vrijwilligers Centrum Wageningen en hebben een training voor deze functie gevolgd via NOC*NSF. Bij hen kun je terecht met vragen over en meldingen van alle vormen van ongewenst gedrag.

Dit kan gaan om:

  • Ongewenst (seksueel) gedrag
  • Pesten en gepest worden, discriminatie
  • Het gevoel hebben dat je om een bepaalde reden er niet bij hoort
  • Grensoverschrijdend gedrag: iemand doet iets wat jij onprettig vindt.

De vertrouwenscontactpersonen maken een afspraak op neutraal terrein. Ze luisteren naar je verhaal en helpen je zoeken naar mogelijkheden om het probleem aan te pakken. Ook begeleiden zij het proces waarin je zelf actie onderneemt.

Wil je graag aansluiten? Maak dan jullie interesse kenbaar door te mailen naar vertouwencontactpersoon@vcwageningen.nl

Tip! Volg het goede voorbeeld van WMHC. Het bestuur van hockeyclub WMHC heeft recentelijk een aanvraag gedaan bij de servicegelden van het sportakkoord. Wat hield de aanvraag in? De club wil graag dat elke vrijwilliger/trainer een geldig VOG heeft.

Hiervoor hebben zij het traject ‘’procesbegeleiding sociale veiligheid’’ aangevraagd.

Sociale veiligheid in de vereniging is van belang voor behoud van plezierbeleving in de sport. Een bestuur van een vereniging kan een veilig klimaat creëren door bepaalde maatregelen te treffen. Bijvoorbeeld het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon. Door gedragsregels voor leden en vrijwilligers in te voeren en aannamebeleid voor nieuwe trainers of vrijwilligers op te stellen. Van gratis VOG-regeling zou gebruik gemaakt kunnen worden. Een inhoudelijk expert helpt de vereniging met het opstarten en implementeren van preventief beleid. Met behulp van dit verenigingstraject beperkt de vereniging de kans op grensoverschrijdend gedrag en weet zij evengoed adequaat te handelen bij incidenten.

Wil je ook graag preventief inzetten op dit thema of wil je graag eens in gesprek met Sportservice de Vallei. Berry Hellegering, verenigingsadviseur van Sportservice de Vallei, staat voor jullie klaar in gemeente Wageningen.

Interessant? Deel dit bericht!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Sportraad Wageningen

Belangenbehartiger van de Wageningse sport

info@sportraadwageningen.nl

Nieuws

Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuws over de Sportraad en de ontwikkelingen in Wageningse sport.