Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

Op 1 juli 2021 wordt de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. Ook sportverenigingen moeten aan deze nieuwe wet voldoen.

De Sportraad wil hierbij de Wageningse sportverenigingen de helpende hand toesteken.

Informatie en checklist
Met de nieuwe wet beoogt de overheid de kwaliteit van het bestuur en het toezicht daarop te verbeteren. In bijna alle gevallen houdt dit o.a. aanpassingen van de statuten in.

Achtergronden van deze nieuwe wet en wat dit in praktijk voor bestuursleden betekent, is te vinden op www.wbtr.nl.

Het is belangrijk dat je als vereniging kunt aantonen dat je alles goed hebt geregeld.

Dat hoef je niet alleen te doen. Er zijn twee vormen van ondersteuning:

In beide gevallen komen de kosten voor de notaris daar nog bovenop.

Bestuurders die willen checken wat de gevolgen zijn van de WBTR voor hun vereniging of stichting kunnen de checklist doorlopen die NOV (Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) heeft gemaakt: de WBTR checklist.

Gratis webinars in maart

In maart zijn er informatieve, gratis webinars waar je gedurende 45 minuten inzicht kan krijgen in de gevolgen van de nieuwe wet. Aanmelding is noodzakelijk. Via https://wbtr.nl/actueel/webinars-bijeenkomsten

Modelstatuten

Service Organisatie Nederland Sport heeft in samenwerking met de Stichting Vereniging en Recht aanbod ontwikkeld om sportbonden en de bij hen aangesloten verenigingen te ondersteunen bij het wijzigingen van statuten om deze weer volledig te laten voldoen aan het wettelijk kader. De modelstatuten zijn helemaal up-to-date wat betreft AVG, WBTR, Code Goed Bestuur en tevens Covid-19-proof (zodat je ook rechtsgeldig digitaal kunt vergaderen).

NB. Bovenstaande tekst is opgesteld m.b.v. informatie welke is gecommuniceerd door diverse sportbonden en Vrijwilligers Centrale Wageningen.

Interessant? Deel dit bericht!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Sportraad Wageningen

Belangenbehartiger van de Wageningse sport

info@sportraadwageningen.nl

Nieuws

Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuws over de Sportraad en de ontwikkelingen in Wageningse sport.